Openbare updates

Op je profiel kun je per status update instellen of je deze zichtbaar wilt maken aan iedereen op Facebook, of je het alleen aan je vrienden wilt laten zien of als je het specifiek aan bepaalde mensen wilt laten zien. Per geplaatste update zie je door de herkenbare ikoontjes om wat voor soort bericht het gaat.

Als je dan naar het profiel van iemand gaat en je bent geen Facebook ‘vriend’ met die persoon, dan kun je toch alle ‘openbaar’ ingestelde updates zien.

Openbare abonnementen

Met het nieuwe abonneren, hoef je nu niet meer naar het profiel te gaan maar kun je ervoor zorgen dat de ‘openbare’ updates van die persoon in wie je ge├»nteresseerd bent, verschijnen in je nieuwsoverzicht. Je neemt dus een abonnement op de ‘openbare’ updates van iemand die je beter wilt leren kennen om wat voor reden dan ook.

De persoon op wie je je wilt abonneren dient dan wel deze nieuwe functie van abonnementen te hebben ingeschakeld. Dat zie je meteen doordat er bovenaan het profiel een knop ‘Abonneren’ is toegevoegd.


Niet alle profielen hebben dus de knop ‘Abonneren’.


In de rechterkolom van je profiel worden suggesties gedaan van ‘openbare’ profielen waarop je je zou kunnen abonneren.


In de linkerkolom van je profiel zijn je abonnementen zichtbaar


Je kunt ook instellen of je dit al dan niet wilt laten zien.


Abonnementen op vrienden

Wanneer iemand je vriend is, dan ben je automatisch op die persoon geabonneerd en zie je rechtsboven de volgende knoppen:

Wat je van die persoon wilt zien, kun je helemaal zelf bepalen door zaken aan en uit te vinken; bijvoorbeeld als je de ‘games’ niet wilt zien, dan vink je die uit. Wanneer je op ‘afmelden’ klikt, krijg je helemaal geen updates meer te zien van die persoon in je nieuwsoverzicht. Uiteraard kun je dan nog wel naar zijn/haar profiel zelf gaan.


‘Afmelden’ onder ‘Geabonneerd’, betekent niet dat je geen vriend meer bent met die persoon.

Dat doe je nl. onder ‘Vrienden’ met ‘Verwijderen als vriend’.


Abonnees

Ook jij kunt deze nieuwe ‘abonneren’ knop installeren op je profiel.

Dat doe je door naar de volgende link te gaan:

http://www.facebook.com/about/subscribe

Klik rechtsboven op ‘Abonnees toestaan’


Alleen de updates die jij als ‘openbaar’ aanvinkt, zijn nu zichtbaar voor je abonnees.

Je kunt ook instellen of je abonnees mogen reageren op deze ‘openbare’ updates:


Op je prikbord wordt links aangegeven hoeveel abonnees er zijn.


Je kunt instell en of je dit aan anderen wilt laten zien door:


Denk goed na of je deze nieuwe knop wel wilt installeren en je dus wilt dat mensen die jij niet kent ‘openbare’ berichten van jou gaan lezen.

Kies jij nu wel eens voor ‘openbaar’ bij een bericht?

Of wil je dat jouw berichten alleen maar voor je vrienden zichtbaar zijn?

Is dat laatste het geval, installeer dan de ‘abonneren’ knop niet!

Je hoeft niet ‘abonneren’ in te stellen om zelf ‘abonnementen’ op iemand te nemen!

Opzeggen

Wanneer je een abonnement wilt opzeggen, kan dit heel makkelijk door je af te melden onder de ‘Geabonneerd’ knop op het profiel van de persoon waarop je geabonneerd bent.


Wanneer je zelf geen abonnees meer wilt hebben op je openbare updates:


Ook kun je ervoor kiezen om 1 bepaalde abonnee niet toe te staan jouw openbare updates te zien door deze op zijn/haar profiel te blokkeren:


Berichten

Als je op iemand een abonnement neemt, kun je ook een bericht naar die persoon sturen als deze dat zo heeft ingesteld.

Deze persoon is dan geen vriend van jou, maar omdat je er een abonnement op hebt, en ‘bericht’ is toegestaan, kun je deze persoon toch benaderen.

Wanneer jij zelf al dan niet van jouw abonnees berichten wilt ontvangen, stel je dat hier in:

en onder ‘instellingen bewerken’ selecteer je:

 

Vriendschapsverzoek

Mocht je al een tijdje een abonnement hebben op iemand en je hebt het gevoel dat je die persoon nu beter kent, dan kun je een vriendschapsverzoek sturen om jou als vriend toe te voegen. Als er geen knop is met ‘vriend toevoegen’ dan laten de instellingen dat niet toe.


Ook jij kunt je abonnees al dan niet toestaan, een vriendschapsverzoek naar jou te sturen via de volgende privacy instellingen voor het maken van contact:

Ik hoor graag jullie opmerkingen en eventuele aanvullingen!


Tagged with:
 

8 Responses to Hoe werkt ‘abonneren’ op Facebook?

  1. Abby says:

    Bedankt voor deze informatie, helaas zit ik met een probleempje. Bij Abonnementen heb ik helemaal geen button waar ik de instellingen kan veranderen, en bij Abonnees alleen de instellingen button, de bewerk button ontbreekt. hoe kan ik deze instellingen dan toch veranderen?

  2. Bernadette says:

    Dag Abby. Bij Abonnementen, zit geen knop om de instellingen te bewerken, alleen een knop met ‘Bewerken’. Wat abonnees betreft, klik op deze link: http://www.facebook.com/about/subscribe en rechtsboven vind je ‘Je hebt Abonnees toegestaan. Ga naar je tabblad Abonnees om je instellingen te bewerken’ – In dit tabblad, zou je naast Instellingen ook de ‘Bewerken’ knop moeten zien. Je kunt dit tabblad voor Abonnees ook krijgen door in je Privacyinstellingen (rechtsboven) de instellingen te bewerken van ‘Instellingen voor maken van contact’ en daar te klikken op ‘Ga naar het tabblad Abonnees om je instellingen voor abonnees te wijzigen.’ Succes!

  3. mark says:

    Ik heb ervoor gekozen om alle updates van een aantal vrienden niet meer te krijgen.
    Maar kunnen die personen nog wel reageren op mijn ‘posts’?

  4. Bernadette says:

    Dag Mark, wanneer je je hebt afgemeld om updates van bepaalde vrienden te ontvangen, verschijnen hun berichten niet meer in je nieuwsoverzicht. Je kunt nog steeds hun berichten zien wanneer je naar hun eigen profiel gaat.
    Je vrienden ontvangen echter nog wel jouw berichten in hun nieuwsoverzicht en kunnen daar ook op reageren. Mocht je dat toch niet willen, dan kun je:
    1. Deze vrienden blokkeren. Via Privacyinstellingen en Geblokkeerde personen en apps ga je naar blokkeringen beheren. Hierin kies je ervoor om deze Vrienden toe te voegen aan de lijst ‘Niet-toegankelijk’. Dit houdt in dat ze alleen openbare updates van jou ontvangen.
    2. Deze vrienden indelen onder de lijst ‘kennissen’. Wanneer je dan een bericht plaatst, kun je ervoor kiezen om dit te sturen naar ‘vrienden behalve kennissen’.
    Hoop dat je hiermee uit de voeten kunt!
    Groet, Bernadette

  5. Dieuwke says:

    Kunnen mijn facebookvrienden het zien als ik mijn abonnement op hun opzeg?

  6. Sam says:

    Beste Bernadette,

    Als ik ervoor kies om van bepaalde vrienden geen updates meer te willen krijgen, kunnen deze vrienden dan zien dat ik dat heb ingesteld?

    Bij voorbaat dank!

  7. Bianca says:

    Als ik iemand keer heb afgemeld om statussen steeds te zien kan ik die ook weer gewoon aanmelden? Dus die handeling ongedaan maken?

  8. Bernadette says:

    In antwoord op de vragen van Dieuwke en Sam: je facebook vrienden kunnen niet zien dat je geen updates van hun wilt zien, wanneer je door onder de knop ‘Geabonneerd’ op ‘afmelden’ klikt.
    In antwoord op de vraag van Bianca: je kunt dit ‘afmelden’ onder ‘Geabonneerd’ weer ongedaan maken door ‘Abonneren’ weer aan te klikken. Je vrienden zullen dit niet zien.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *