Hierover is veel onduidelijkheid. Toch is hierop maar één antwoord: als bedrijf maak je een Facebook pagina, een zogenaamde Facebook fanpage.

Veel medewerkers van een bedrijf zijn bekend met Facebook doordat ze zelf een persoonlijk profiel hebben. Op dezelfde manier wordt vaak een Facebook profiel gemaakt voor het bedrijf waarvoor ze werken. Facebook vereist echter dat voor zakelijk gebruik een pagina wordt aangemaakt in plaats van een profiel en verwijdert zelfs profielen die een zakelijke insteek hebben! Dit gebeurde onlangs met het Rotterdams Uit buro.

Wanneer je voor je bedrijf Facebook wilt gaan gebruiken, maak dan een Facebook pagina aan. Er is veel verwarring over de terminologie: Facebook maakt dit onderscheid tussen een profiel en een pagina; bedrijven spreken algauw over een bedrijfspagina wanneer ze op Facebook zitten, ongeacht of dit een profiel is of een pagina.

Voor de helderheid:

 • een profiel is persoonlijk en is voor vrienden;
 • een pagina is zakelijk en is voor fans van je merk, je product, je diensten.

Los van het feit dat Facebook dus verplicht om een pagina aan te maken, biedt een pagina ook veel zakelijke voordelen die bij een profiel niet aanwezig zijn.

Kenmerken van een pagina in vergelijking met een profiel:

 • Bij een pagina kun je – net als bij een profiel – berichten sturen. Deze ‘status updates’ incl. links, foto’s, filmpjes, komen dan in het nieuwsoverzicht, de startpagina van je fans.
 • Met een profiel kun je direct een bericht plaatsen op het prikbord van een vriend. Bij een pagina, kun je geen bericht plaatsen op het prikbord van je fans. Je hebt dus geen toegang tot het e-mail adres van een fan. Je kunt wel naar alle fans tegelijkertijd een update sturen. Deze update verschijnt dan in de map ‘Overige’ onder ‘Berichten’.
 • Pagina’s kunnen geen ‘vrienden’ van ‘fans’ toevoegen. Wel kunnen ‘fans’ je zakelijke pagina delen op hun prikbord of aan hun eigen vrienden een bericht sturen en hen op jouw pagina attenderen.
 • Als pagina kun je fan worden van andere pagina’s. De berichten van deze pagina’s komen dan in je nieuwsoverzicht te staan. Berichten van je fans komen niet in je nieuwsoverzicht te staan.
 • Als pagina kun je reageren op berichten van andere pagina’s. Op berichten van fans kun je alleen reageren als zij dat in hun privacy instellingen hebben toegestaan. Als profiel kun je zowel op berichten van vrienden als van pagina’s reageren maar alleen als je resp. vriend of fan bent geworden.
 • Foto tags naar personen en bedrijven zijn mogelijk zowel in een profiel als op een pagina. Foto tags van een pagina verschijnen niet op het nieuwsoverzicht.
 • Net als bij een profiel, nodigt een Facebook pagina uit tot conversatie en interactie.  Op deze manier leer je wat er leeft bij resp. je vrienden en je fans!

Wat biedt een pagina meer dan een profiel?

 • Het grootste voordeel van een pagina, is dat je deze de ‘look en feel’ kunt geven van je eigen huisstijl. Dit kan door een specifieke welkom tab en/of informatie tab(s) toe te voegen aan de Facebook pagina. Deze tabs kunnen verwijzen naar specifieke pagina’s van je website met aanbiedingen, events, etc. Een veel gebruikte tab is bv. een formulier om een e-mail nieuwsbrief te ontvangen. Zo krijg je alsnog toegang tot de e-mail gegevens van je fans! CO!effect kan deze tabs voor je creëren: kijk onder ‘Outsourcing’.
 • Een pagina kan meerdere beheerders hebben. Je kunt ervoor kiezen om deze ook te laten zien op je pagina onder ‘pagina-eigenaren’. Je kunt op berichten op je prikbord reageren als bedrijf/pagina (als je inlogt als bedrijf) of als persoon (als je weer overschakelt naar je persoonlijke profiel). Op deze manier kunnen meerdere werknemers binnen een bedrijf aanwezig zijn op een pagina en mocht dat relevant zijn, zelfs persoonlijk – dus vanuit hun profiel – reacties geven op berichten.
 • Met een Facebook pagina scoort je bedrijf hoger in de zoekmachines zoals Google.
 • Een profiel heeft een limiet van 5000 vrienden, bij een pagina is het aantal fans onbeperkt. Een voorbeeld hiervan is Bart de Wever, de Belgische politicus die door deze 5000 limiet op zijn profiel overstapte op een pagina. Zo nodigt de Haarlemse Toneelschuur en Filmschuur hun ‘vrienden’ ook uit om fan te worden, op hun profiel staat nl. vermeld dat ze gaan overstappen op een pagina: “Ons Facebook-account wordt binnenkort opgeheven, blijf ons volgen op onze Facebook-page.”
 • Je hoeft niet eerst te bevestigen om een fan toe te laten tot je pagina zodra deze de ‘Vind ik leuk’ knop aanklikt. Bij een profiel heb je de keuze of je de aanvraag van een ‘vriend’ al dan niet aanvaardt.
 • Een pagina is voor iedereen toegankelijk zonder dat iemand eerst fan wordt. Op deze manier kan een potentiële klant, een lead, een kijkje nemen op je prikbord of er voor hem/haar interessante, relevante content op staat. Met behulp van de eerder vermelde informatie tab(s), kun je ervoor zorgen dat er meer traffic naar je website gaat. Dus Facebook is een uitstekend PR middel!
 • Naast YouTube en Flickr, kunnen ook toepassingen als LinkedIn, Twitter, SlideShare en/of je blog aan je bedrijfspagina – je fanpage – worden toegevoegd.
 • Op Facebook kun je je bedrijf promoten door te adverteren en specifieke promotie campagnes op te starten gerelateerd aan een bepaalde doelgroep.

Zoals je ziet, heeft een Facebook pagina heel wat mogelijkheden om je bedrijf nog meer op de Social Media kaart te zetten!

Relevante artikelen

Tagged with:
 

10 Responses to Keuze: een Facebook profiel of een Facebook pagina voor je bedrijf?

 1. Bas Schepers says:

  Goed artikel! Het grootste nadeel van een fanpage ten op zichte van een profiel is dat je geen inzicht meer hebt in de verjaardagen van je ‘vrienden’ of ‘fans’. Daar ligt een grote kracht van het profiel wat mij betreft. Je ‘vrienden’ of ‘fans’ kunnen met behulp van een profiel dus gefeliciteerd worden met hun verjaardag. Ik ben benieuwd wie daar anders over denkt…

 2. Jordy van Gent says:

  Misschien een leuke toevoeging. Volgens de voorwaarde van Facebook mag je als bedrijf ook geen profiel aanmaken. Er zijn ook in Nederland genoeg voorbeelden van bedrijven die een profiel hadden op Facebook en zonder pardon verwijderd zijn.

 3. Goede opmerking, Bas! Je ‘fans’ op Facebook kun je inderdaad niet feliciteren met hun verjaardag. Zakelijk gezien wordt daar ook online steeds vaker gebruik van gemaakt naar mijn idee d.m.v. bv. een digitale klantenkaart. Jammer dat Facebook die mogelijkheid dus niet biedt. Misschien leuk om eens een poll op te starten of klanten het überhaupt wel waarderen om van een merk, een winkel , … een kaart of attentie te ontvangen op hun verjaardag …

 4. Jordy, heb jij misschien wat voorbeelden van Nederlandse bedrijven die dit is overkomen? Ik zie veel Facebook profielen van bedrijven die nog dienen over te stappen naar een pagina. Ze zijn zich waarschijnlijk gewoon niet bewust van de ‘regels’. De ervaring van andere bedrijven geeft wellicht wat meer ruchtbaarheid en biedt een kans om er iets aan te doen voordat Facebook inderdaad – zonder pardon – ingrijpt!

 5. Mark says:

  Interessante materie.
  Eerlijk gezegd begrijp ik Facebook nog onvoldoende. Wel heb ik voor mijn hobby een community aangemaakt. Dit heeft volgens mij ook het voordeel dat berichten op de persoonlijke pagina’s komen. Zou je hier ook eens over willen schrijven? Ben ik wel benieuwd naar!

 6. Nimer Beida says:

  NADEEL: Om een Facebook-Deal te genereren dien je een profiel te hebben, en dus kom je niet ver met alleen een pagina. Erg vreemd, want een zogenaamde Check-in Deal kan alleen worden aangemaakt door een bedrijf! Mis ik iets? Kan iemand mij helpen hiermee, moet ik nou dan toch een profiel erbij aanmaken?

 7. Bernadette says:

  Dank je wel voor je reactie, Mark! OK, zal ik eens over schrijven!

 8. Bernadette says:

  Om op jouw vraag te antwoorden, Nimer, je hebt inderdaad een profiel nodig. Je checkt in met je persoonlijk profiel op je mobiel om van de deal, de aanbieding, gebruik te kunnen maken. Als bedrijf kun je alleen deals aanmaken vanuit je bedrijfspagina. Daarvoor dien je wel eerst je adres te hebben ingevoerd onder info op je bedrijfspagina. Zo wordt je ‘pagina’ door Facebook gelocaliseerd en kun je die als ‘plaats’ gaan gebruiken voor deals. Om een bedrijfspagina aan te maken heb je een persoonlijk profiel nodig. Zie daarover ook meer in dit artikel: Kan ik een zakelijk en privé e-mail adres hebben op Facebook?. Hoop dat je hiermee uit de voeten kunt!

 9. Nimer Beida says:

  Hallo Bernadette, dank voor de uitleg. Ik heb een profielpagina aangemaakt én ik bleek een Merk-/Productpagina aangemaakt te hebben en dan kom je überhaupt niet ver, vandaar… Maar ik heb het nu aangepast naar een Bedrijfspagina en het adres ingevuld, alleen zie ik nog steeds niet het icoontje Deals (zoals aangegeven in het 2e filmpje onder deze link: http://on.fb.me/rsCCfE). Ik hoop dat je mij nogmaals kunt helpen.

 10. Nimer Beida says:

  Toevoeging… Kan het zijn dat Facebook-Deals nog niet available is in de NL??

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.